Özelleştirme Mağdurları 4/C'li Geçici Personel Web Sitesi

7 Haziran 2011 Salı

Sendikalar Kararlı 4/B Tamam Sırada 4/C Var


Sendikalar Kararlı 4/B Tamam Sırada 4/C Var
Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişiklik sözleşmeli çalışanların bir bölümünün daimi kadroya geçmesini sağladı. Sendikalar 4/B olarak adlandırılan personelin kazanımını yeterli bulmadı amaç şimdi 4/C'nin ve taşeronlaştırmanın kaldırılması.Bu konuda tüm sendikaları tek tek göreve davet ediyoruz.4/C kamburunu kaldırmak için tüm sendikaların mücadeleye eotak olmaları şart.
Maliye Bakanlığı sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlara, seçim müjdesi verdi. "Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname", 4/B kapsamında çalışan sözleşmeli personele kadro yolunu açtı. Kanun hükmünde kararname (KHK) Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak 04 Haziran Cumartesi günü yürürlüğe girdi.
KHK ile 190 ile 200 bin sözleşmeli kamu personeli bu haktan yararlanabilecek. Kadro başvurusu için 30 günlük süre tanındı.
4/B ve 4/C'nin kaldırılması için yaklaşık 10 yıldır mücadele veren sendikalar, bu düzenlemeyi yeterli bulmadı.
Üstelik kararname bazı 4/B'lileri kapsam dışında bıraktı.
Örneğin haftanın veya ayın belli günlerinde görev yapan avukatlar ile üniversitelerin Ar-Ge projelerinde çalışan sözleşmeliler 4/B'li olmalarına karşın daimi kadroya geçemeyecekler.
TRT'de 4/B'li olarak çalışan phersonel de kapsam dışında. Çünkü TRT''nin sözleşmeli kadro esasına göre hazırlanmış kendi yasası bulunuyor.
4/A, 4/B, 4/C, 4/D nedir?
Sözleşme ve kadro durumunu belirten bu kısaltmalar, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddelerinin isimleri.
* 4A- İş garantisi bulunan klasik devlet memurlar. Toplu sözleşme hakları var, ama grev hakları bulunmuyor.
* 4B -Devletin ihtiyacına göre 12 aylık sözleşme ile alınıyor. Her yıl sözleşmelerinin yenilenmesi gerekiyor. Çalışma koşulları 4A'lılarla aynı olmasına rağmen özlük hakları itibarı ile 5510 sayılı sosyal sigortalar kanununa tabi bulunuyorlardı. Bu kapsamda öğretmenler başta olmak üzere doktorlar, hemşireler, laborantlar ile diyanet işleri başkanlığına bağlı vaiz, kuran öğreticisi ve imam gibi çalışanlar bulunuyor.
* 4C- Mevsimlik işçilerden oluşuyor. Özelleştirme sonrası işsiz kalanların da geçebildiği bu kadronun şartları Tekel Eylemleri sonrası düzeltildi. Bu kapsamda yaklaşık 100 bin çalışan bulunuyor.
* 4D - Daimi devlet işçileri oluyor. Tüm sendikal haklardan yararlanabiliyorlar.
"Seçim yatırımına kanmayız"
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) 4/B'li çalışanların kadro hakkını alması üzerine yaptığı açıklamada "Hükümet kendi yarattığı bu tabloyu seçim yatırımına dönüştürme gayretindedir" denildi.
KESK, Devlet Planlama Başkanlığı (DPB) verilerini hatırlattı.
* DPB'ye göre, kamuda çalışan sözleşmeli personel sayısı AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında 195 bin iken, bu rakam 2010 yılında 309 bine ulaştı.
* 2002 yılında eğitim iş kolunda sözleşmeli ya da ücretli istihdam söz konusu değil iken, 2011 yılı itibarı ile 82 bin sözleşmeli öğretmen, 100 bine yakın ek ders karşılığı çalışan ücretli, vekil vb. adlar altında öğretmen istihdam ediliyor.
* 2002-2011 yılları arsında tüm iş kollarının yaklaşık yüzde 60'na yayılan taşeronlaştırma sonucu 6 milyona yakın insan iş güvencesinden yoksun bir şekilde çalıştırılıyor.
* 2002 yılında 11 bin taşeron işçinin olduğu sağlık iş kolunda 2011 yılında sadece Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalıştırılan taşeron işçi sayısı 118 bine ulaşmış durumda.
KESK bu veriler ışığında 4/B düzenlemesinin yetmeyeceğini, AKP'nin 4/C'yi de kaldırması gerektiğini hatırlattı.
Hekimler tamam, sıra ebelerin kazanımında
Türk Sağlık-Sen sözleşmeliler için ilk mitingi 24 Mayıs 2008'de gerçekleştirdi. O tarihte başlayan mücadele 15 bin sözleşmeli personelin kadro talebini TBMM'ye sunulduğu Mart 2009'da Kadromu İstiyorum kampanyasıyla sürdü.
4/B'nin yoğun olarak kullanıldığı kamu sağlık sektöründe mücadele veren Türk Sağlık-Sen, aile hekimliği uygulamasında ve üniversite hastanelerinde sözleşmeli çalıştırılan personelin kanun hükmünde kararnameden yararlanacağını duyurdu.
Sendikadan yapılan açıklamada "Burada tek eksiklik 4/C'lilerin ve vekil ebe hemşirelerin kapsam dışında bırakılmasıdır. Türk Sağlık-Sen olarak bu konuda mücadelemizi yoğun biçimde sürdüreceğiz" denildi.
70 bin öğretmene müjde
4/B kararnamesiyle kamuda sözleşmeli olarak çalışan yaklaşık 70 bin öğretmen daimi öğretmenlik kadrosuna geçecek. Eğitim-Sen ise yaptığı açıklamada kanun hükmünde kararnamede kadroya geçiş için 30 günlük başvuru süresi verildiği hatırlatıldı. Kadroya geçmek isteyen 4/B'li öğretmenler için dilekçe örneğini sitesine ekledi.
Belediye çalışanlarının kafası karışık
Belediye ve il özel idarelerinde sözleşmeli olarak çalıştırılan memurların yasal hakları, Mahalli İdarelerde Görev Yapan Personele İlişkin Hükümleri Düzenleyen 5393 Sayılı Kanun ile düzenleniyor.
4/B için çıkartılan kanun hükmünde kararname, bu 5393 Sayılı Kanunu anmadığı için "Mahalli idarelerdeki sözleşmeli personel kapsam dışında bırakıldı" yorumlarına neden oldu.
Mahalli idarelerde yer alan 16 bin 500 sözleşmeli personelin kapsam dışında kalması anlamına gelecek bu tereddüt, internette kampanya başlatılmasına neden oldu.
Bu konuda Belediye Ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Ben) bir açıklama yaparak açıklamayla Belediye ve İl Özel İdaresi Çalışanlarının da kadroya alındığını, bu konuda muğlâklık bulunmadığını açıkladı.
4/C kamunun kamburu
Büro Memurları Sendikası (Büro Memur-Sen) Genel Başkanı Yusuf Yazgan, kamudaki 4-A, 4-B, 4-C olarak düzenlenen farklı istihdam modellerinin başından beri yanlış olduğunu belirtti. 4/B'li sözleşmelilere verilen hakkın 4/C'lilere de verilmesi gerektiğini söyleyen Yazgan, "Başta Türkiye İstatistik Kurumu ve Adalet Bakanlığı olmak üzere birçok kurumda toplam 45 binin üzerinde 4-C'li personel çalışıyor. 4-C'li personelin iş güvencesi, askerlik dönüşü işe başlama, ücretsiz izin hakkı, eş, hastalık, eğitim nedeniyle atama gibi hakları bulunmuyor. Devletin üzerindeki 4-C kamburu ortadan kaldırılmalıdır" dedi.
Yazgan ayrıca bu karışıklık içinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde çalışan spor uzmanları ve sözleşmeli antrenörleri için hiçbir çalışma yapılmadığını ve kapsam dışı bırakıldıklarını da hatırlattı.
Bianet.org
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.
Bu Haberi Paylaş:

2 yorum:

  1. bu hükümet gercekten bu sorunu çözmek istiyora gercekten samimiyse nasıl 4b yi çözdü 4c yi de çözsün samimiyetini kanıtlasındağörelim.

    YanıtlaSil
  2. sözde müslümanız yaradılanı yaradandan ötürü severiz diyen başbakan 4/c lileri kim yarattı onunda cvabını vermesini bekliyorum lafla peynir gemisi yürümez bunu başbakan her fırsatta dile getiriyor şimdide ben diyorum ne olacak bu mağdurların sonu madem müslümanız ayrım yok vatandaşlar arasında biz ne yapmıştıkda bize bunu reva gördü akp liler merak ediyorum

    YanıtlaSil

Değerli ziyaretçilerimiz sitemizde yorumlarınızın yayınlanabilmesi için yapılan yorumların konu ne olursa olsun hakaret veya beddua içermemesi gerekmektedir. Bu tarz söylemler cevap hakkı doğurmakta sitemizi zan altında bırakmaktadır. Kesinlikle hakaret veya beddua içeren yorumlar yayınlanmıyacaktır. Yorum yayınlanma süresi 1 saat ile 1 gün arasında değişmektedir.

Öne Çıkan Yayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 4/C Çalışanları 4/B Kadrolarına Alınacak Binlerce taşeron işçinin ve 4/C çalışanlarının günlerdir merakla bekledi...

Sitemiz Eski 4/c Haberleri

Son 4/C Haberleri

Copyright © 4/C Çalışanları Web Sitesi | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com